Als je op hoger niveau sport, kun je te maken krijgen met dopingcontroles. In Nederland worden deze voornamelijk uitgevoerd door de Dopingautoriteit. In het buitenland kunnen sporters ook gecontroleerd worden door de Internationale Federatie, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en door de organisatie van een sportevenement.
Vragen? Mail de Dopingautoriteit!
Alle dopingvragen kunnen gemaild worden naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl. E-mails worden binnen één werkdag beantwoord.
Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over doping, dopingcontroles en de rechten en plichten van de sporters.
Doe daar je voordeel mee!
Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.
Heel handig is hiervoor de dopingwaaier app.
Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd, in het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt.
Kom jij in aanmerking voor dopingcontroles en gebruik je onmisbare medicijnen? Regel dan een Geneesmiddelen Dispensatie Sporter.
Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Dit geldt ook voor multi-vitamines en vitamine C. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole.
Om de kans op zo'n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen, dan hou je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk.
Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan.
Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief!
Check hier: Mag dit?
De NBF is aangesloten bij het Instituut SportRechtspraak, een orgaan van deskundige juristen die voor allerlei takken van sport dopinggevallen onderzoeken en beoordelen.
Lees meer.