De NBF wil (de leden van) onze verenigingen ondersteunen bij de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Maar als het dan toch mis gaat, ook dan kan je bij de NBF terecht.
Sportclubs worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.
Ook binnen onze sport en in jouw vereniging kan grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden. Denk aan pesten, agressie en geweld, discriminatie en seksuele intimidatie en misbruik. Dat heeft veel impact op de betrokkene(n), op je vereniging én op het sportplezier van betrokkenen.
Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.
Als bond vinden we het belangrijk aandacht te hebben voor de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Samen met andere sportbonden en NOC*NSF heeft de NBF verschillende mogelijkheden om met de preventie van grensoverschrijdend gedrag aan de gang te gaan.
Een van de preventieve maatregelen die een vereniging kan nemen op het gebied van sociale veiligheid is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor bestuursleden, trainers en vrijwilligers. Een VOG staat ook wel bekend als een ‘bewijs van goed gedrag’: het gedrag uit het verleden van die persoon levert geen bezwaar op om bijvoorbeeld met minderjarigen en andere kwetsbare doelgroepen bij een sportvereniging te mogen werken.
De VOG is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Een VOG biedt geen garanties, maar je laat als vereniging wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt en de achtergrond kent van je vrijwilligers.
Met de Regeling Gratis VOG is het aanvragen VOG's voor vrijwilligers van sportverenigingen kosteloos. Als vereniging moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op de regeling.
De vereniging heeft in ieder geval de volgende zaken geregeld:
Het is verstandig om als vereniging een eigen vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, zodat jouw eigen leden een aanspreekpunt hebben binnen de vereniging, die tevens de cultuur en structuur van de club goed kent. Daarnaast is de VCP belangrijk als sparringpartner van het bestuur en aanjager en borger van preventief beleid. Laat de VCP van de vereniging ook de NOC*NSF opleiding voor VCP volgen, zodat de VCP weet wat zijn rol en verantwoordelijkheid is en de weg weet te vinden binnen het netwerk van de sport.
Lees hier meer over het functieprofiel en werkwijze van een vertrouwenscontactpersoon.
Werkwijze NBF nog checken!
Bestuurders en begeleiders/trainers/coaches van sportverenigingen zijn verplicht om vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden. Begeleiders melden aan het bestuur van de vereniging, het bestuur van de vereniging meldt aan het Meldpunt Veilige Sport van de eigen sportbond.
Dat loopt via de integriteitsmedewerker van de NBF en kan zowel telefonisch als via e-mail. Hier kun je melding doen van integriteitsschendingen, zoals:
Naast de NBF zijn er nog andere manieren om informatie in te winnen of anoniem een melding te doen. We sommen alle mogelijkheden hieronder op.